Fõoldal
Babaúszás Babázó Úszásoktatás Alapítvány

Hreink
Otthoni elkszletek
Babaszsrl
Gygyszs
Egyni foglalkozs
Helysznek
Kpek
Videk
Frum
Oktatkpzs
Linkek
Kapcsolat
FAQ

Utolsó frissítés:
2017 Jul.04.

 
Fotzs, kattintson a kpre, hogy megtekintse az oldalt
Gyakran Ismételt Kérdések

 

 1. Nem kell-e fertőzésektől tartani a vízben?

Minden medence ahol foglalkozást tartunk az ÁNTSZ felügyelete alatt áll, akik rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét.
 A fertőzések elkerülése érdekében 3 dolgot tehetünk:

 • a foglalkozások előtt nem tartózkodik a vízben senki annyi ideig amennyi egy vízforgatáshoz szükséges, így áttisztított vízben kezdhetjük az úszást
 • a foglalkozásokon a résztvevők is orvosi igazolással rendelkeznek, miszerint fertőző betegségektől mentesek
 • mindenki saját épsége és egészsége érdekében hozzon magával papucsot! és a medencét elhagyva tusoljon le

Tanács: azon kismamák akiknek terhességük előtt, vagy alatt, esetleg utána is gyenge hüvely flórájuk volt és féltenék magukat a vízben, ajánlatos a boraxos tampon használata a medencében, így biztosabban védhetik magukat, egyébként mindenkinek ajánlatos az orvosával ilyen esetben konzultálni

 1. Nem fog-e megfázni a baba?

Megállapíthatjuk, hogy egy baba függetlenül attól, hogy jár-e úszni vagy sem akkor fázik meg, ha nincs az időjárásnak, környezeti tényezőknek megfelelően felöltöztetve. A medence vizének hőmérséklete és a medencetér levegőjének hőmérséklete önmagában nem okozhat megfázást. Pontosan úgy kell az úszást követően vigyázni a babára mint otthon fürdetés után.
Teendők:

 • Minden esetben szárítsuk meg a baba haját még nyáron is és sapka használatakor is (mindkét helyszínen van hajszárító, nem kell külön hozni)
 • Amikor kijövünk a medencéből töröljük őket szárazra és úgy menjünk öltözni (érdemes 2 törölközőt hozni a babának ha egy nem elég)
 • Mielőtt kilépünk a levegőre velük, adjuk rá az összes ruháját még ha bent az öltözőknél meleg is van

Tanács: inkább legyen a babának melege, mint sem fázzon, ezért ha nem tudjuk eldönteni, hogy vajon kell-e még az a kabát vagy pulóver,  akkor inkább adjuk rájuk, abból nagy baj nem lehet

 1. A víz nem bántja-e a baba szemét vagy a fülét?

A medencék vizének klórtartalma a babákra ártalmas szint alatt van, ez az egyik szempont, amit az ANTSZ ellenőrzései alakalmával megvizsgál. Szerencsére ilyen jellegű észrevétellel még nem találkoztam. A foglalkozás első és legfontosabb célja a baba egészségének megőrzése és fejlesztése, és ezt a szempontot szem előtt tartva választottuk a helyszíneket és tartom a foglalkozásokat.

A fülgyulladásokkal kapcsolatos elővigyázatosság a szülő feladata. Csupán a vízzel való érintkezéstől nagyon kicsi az esélye annak, hogy megbetegedjen a baba. Legfontosabb teendőnk, hogy töröljük ki a vizet a baba füléből és hűvösebb, szelesebb napokon mindig használjunk sapkát.
Persze előfordulhat, hogy vannak nagyon érzékeny fülű babák, nekik érdemes füldugót beszerezni, de ha ez orvosilag nem indokolt, akkor pusztán elővigyázatosságból ne fosszuk meg őket attól a lehetőségtől, hogy elringassa őket a víz morajlása.

 1. Meddig van búvár reflexe a babáknak?

Ez a reflex nem tűnik el teljesen felnőtt korban sem, csak átveszi helyét a tudatosság. A babák amíg pár hónaposak, teljesen átadják magukat ösztöneiknek és reflexeinek. Ahogy nőnek, úgy helyezik előtérbe a saját akaratukat, mely minden esetben a kedvüknek megfelelően alakul. Nagyjából másfél éves korukra tehető azaz idő, amikor tudtunkra adják, hogy van-e kedvük a bizonyos dolgokhoz vagy mi szeretnénk jobban csinálni azokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem védi őket a vízben a reflexük, de ilyenkor el kell gondolkoznunk azon, hogy szeretnénk-e olyat csinálni, aminek esetleg ellene van. Ha kisebb korukban megszerettettük velük a merülést akkor nem fognak különösebb ok nélkül tiltakozni, de ha később kezdi el egy baba ( 1,5-2,5 éves korban) és nem megfelelő türelemmel bánunk velük a foglalkozáson előfordulhat, hogy elvesszük a kedvüket attól ami örömet okozhatna neki.

A vízi mozgásformákat sosem késő elkezdeni, csak tisztában kell lennünk azzal, hogy vannak-e bármilyen félelmei a vízzel kapcsolatban a gyerkőcnek, és hogy mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy fel tudjon zárkózni azokhoz, akik esetleg kisebb koruk óta mozognak a vízben.
Sosem szabad azzal foglalkoznunk, hogy a  másik gyermek mennyivel gyorsabban fejlődik a vízben esetleg mint a mienk, a türelem mindig meghálálja magát. Ha ügyesek vagyunk akkor a reflex úgy adja át a  helyét a tudatosságnak, hogy észre sem vesszük.

 1. Nem fog-e megfulladni a baba / gyermek a vízben?

A foglalkozásokon résztvevő összes családnak kötelessége saját és társaik épségének megóvása. Amennyiben mindenki betartja az alapszabályokat, úgy senkinek nem eshet bántódása.

Alapszabályok:

 • A medencetérben ennivalót bevinni és fogyasztani TILOS
 • A foglalkozásokon ittasan és bódult állapotban részt venni TILOS
 • Bizonyos idegrendszeri betegségek esetén merülni szigorúan TILOS
 • Minden fajta betegségről, mely ugyan nem zárja ki a részvételt, a foglalkozásvezetőt tájékoztatni kell
 • Önállóan, bármilyen tapasztalat nélkül merülni még egészséges baba esetén is szigorúan TILOS
 1. Meddig tart egy ilyen tanfolyam?

A babaúszás nem egy általános értelemben vett tanfolyam, hanem egy mozgásforma. Legfőbb céljainak megfelelően addig érdemes járni a foglalkozásokra, amíg időnk, lehetőségünk, körülményeink engedik függetlenül attól, hogy mi mindent tanul vagy éppen tanult már meg a gyermekünk.

Bármilyen kérdés merülne fel még a foglalkozásokkal kapcsolatban, amire én itt nem tértem ki, az info@vizimano.hu
e-mail címen  jelezzétek, és amint tudok, v álaszolok rá.

Köszönettel: Terhes Beáta

 

© Minden jog fenntartva. Webdesign: Tolnai Ferenc