Fõoldal
Babaúszás Babázó Úszásoktatás Alapítvány

Hreink
Otthoni elkszletek
Babaszsrl
Gygyszs
Egyni foglalkozs
Helysznek
Kpek
Videk
Frum
Oktatkpzs
Linkek
Kapcsolat
FAQ

Utolsó frissítés:
2017 Jul.04.

 
Fotzs, kattintson a kpre, hogy megtekintse az oldalt
A Babaúszásról

 

„…Különös szövetség felnõtt és
gyermek között: A szeretetéért
te megtanítod õt a világ dolgaira,
van-e ennél nagyobb
csoda ?...

Hajas Szilvia

A Babaúszás egy olyan családi vízi foglalkozás, ahol tudatosan kialakított játékrendszerrel építünk fel egy nevelési programot a vízben.

Az életkori és élettani sajátosságokon alapuló foglalkozás segít a családon belüli kötõdések elmélyítésében úgy,
hogy a foglalkozások idején a szülõk végzik babájukkal a feladatokat a medencében. A babának nagyobb szüksége van életének elején az anyukájára és az apa ilyenkor háttérbe szorulva érezheti magát, de a medencében mindketten egyformán vehetik ki részüket a közös játékból segítve ezzel a baba teljesebb testi, lelki fejlõdését.


A baba és a víz kapcsolata különleges, 9 hónapig élt az anya méhében nyugalomban, biztonságban mielott megszületett. A vízzel történo érintkezés minden babában felidézi ezt az idoszakot és a medencében szüleik kezében újra ezt élik át, a víz és a szülok nyújtotta biztonságot. Minél hamarabb kezdünk egy babával babaúszásra járni, annál élénkebb lesz benne ez az emlék éppen ezért már 3 hónapos kortól el lehet kezdeni a foglalkozást, amint a köldök csonk teljesen begyógyult. A kezdés idopontját az elso kötelezo oltások is befolyásolhatják, mert minden baba szervezete másképp reagál rájuk.


A korai kezdés a babák búvár reflexe miatt is ajánlott, de nem azért mert idovel ez a reflex teljesen elvész, hanem azért mert ahogy növekednek a babák a légzési reflex erosebb lesz és ezzel tovább tart visszahozni a babák víz alatti képességeit. Ez a reflex velünk születik, és a babáknál akkor lép fel, ha vízbe kerül az arcuk, ilyenkor elzáródik a légcsövük és az orrukon át levegot fújnak ki, de ahogy cseperedünk és fejlodik az idegrendszerünk ezt a reflexet háttérbe szorítja a légzési reflex, de nem vész ki, gondoljunk csak arra hogy amikor megmossuk az arcunkat reggel ébredés után, mi sem nyelünk közben vizet. A babák is így reagálnak azzal a különbséggel, hogy habár mi reggel megfontoltan, de nem tudatosan cselekszünk, ok pedig egyszeruen csak reflexesen! A búvár reflexnek, és a víz alatti mozgásnak köszönhetoen tudjuk erosíteni a babák légzo izmait, fokozni tudjuk a tüdo kapacitását.

Ez a reflex persze nem jelenti azt, hogy a babákat bármeddig lent lehet tartani a vízben, és megfelelo felügyelet, elég tapasztalat vagy rutin nélkül TILOS a fakultatív merülés a babákkal!

A vízben való mozgásnak több jótékony hatása is van, mert segíti a babát idegrendszerének teljesebb fejlodésében, a koordinációs és egyensúlyozó képességének kialakulásában, hisz ebben a közegben nem érheti semmi ha éppen egy mozdulatot elvét, és segít a mozgásszervi elváltozások enyhítésében, terápiájában.


A babaúszás elsõdleges célja a közös örömszerzés, és ezt nem szoríthatja háttérbe semmi. A babák a foglalkozásokon nem fognak megtanulni úszni, elsajátítanak alapveto technikákat amivel  késobb sokkal könnyebben fogják elsajátítani ezt a sportot, de amíg ilyen picik, csak a saját és a család öröme a fontos és hogy a programmal megszerettetjük az egész családdal a rendszeres mozgást. A babaúszás kizökkenti az egész családot a hétköznapokból lehetõséget adva a közös felszabadult játékra és pihenésre, szorosabbra fuzve ezzel a családi kapcsolatokat.


A foglalkozás minden alkalommal 60 perces, amit mindig baba masszázzsal ill. tornával kezdünk, majd zuhanyzás után irány a medence, ahol a zenés játékos foglalkozás után minden családnak lehetosége van az egyéni játékra!

A medencében minden baba úszópelenkát visel, és erre húzunk még fel egy combjánál gumírozott kisnadrágot, vagy úszónadrágot! A szülok úgy készüljenek mintha strandra vagy uszodába mennének( papucs, törölközo, tisztálkodási szerek a szüloknek és a babáknak is egyaránt)

A foglalkozások idején a medencét kizárólag mi használjuk!

Amit a foglalkozások elõtt be kell szerezni:

  • úszópelenka
  • Orvosi igazolás a babának, miszerint nincs olyan idegrendszeri vagy mozgásszervi betegsége, mely az úszásban korlátozná, ill. közösségbe mehet

Helyszíneink bababarát környezetuek, az öltözok pelenkázó asztalokkal fel vannak szerelve!

A családi vízi foglalkozásokat, az ilyenkor elvárható speciális, szigorú ÁNTSZ elõírásoknak megfelel.

© Minden jog fenntartva. Webdesign: Tolnai Ferenc